שינוי האקלים, בירוא יערות, זיהום הסביבה והכחדת מינים הם אתגרים גלובליים המשפיעים כבר היום על חיינו. בכל שנה נכרתים מעל 100,000 קמ"ר יערות, כמיליון מינים נמצאים בסכנת הכחדה, וגלי חום, שריפות והצפות הופכים לשגרה. כדי להבטיח עתיד יציב ובר קיימא, נדרשות פעולות משמעותיות כבר עכשיו.
להיות חלק מהתיקון
בניגוד לנושאים אקטואליים אחרים, שבהם נדמה כי לאזרח הפרטי אין יכולת השפעה רחבה, העיסוק בנושאי סביבה ואקלים מספק לתלמידים הזדמנות להיות חלק משמעותי בתיקון, באופן המייצר אופטימיות ומעצים את תחושת המסוגלות של כל אחד ואחת.
תפקיד בית הספר
לבית הספר תפקיד מרכזי בהנגשת נושאי סביבה ואקלים לדור הצעיר. שילוב התכנים בתוכניות הלימודים ובחינוך החברתי מדגיש את השפעת הבחירות האישיות על הטבע, על הסביבה וגם על הבריאות שלנו.
השינוי מתחיל בצלחת
למזון שאנו צורכים יש השפעה מכרעת על הסביבה: תעשיית המזון אחראית ליותר מרבע מפליטות גזי החממה בעולם, לכ-80% מבירוא היערות ולשימוש ב-70% מהמים המתוקים. מהשדה ועד לצלחת שלנו, כל בחירת מזון שאנו עושים מדי יום משפיעה על עתיד כדור הארץ, ויכולה לצמצם את הנזקים הסביבתיים ולתרום לעתיד טוב ובר-קיימא.
יש לנו כוח להשפיע
כולנו תלויים במזון, אך יש לנו יכולת להגן על הסביבה דרך התפריט שלנו. ייצור מזון מן הצומח, כמו ירקות, קטניות ודגנים מלאים, כרוך בפחות פליטת גזי חממה ושימוש במשאבים כמו קרקע ומים, בהשוואה לייצור מזון מן החי.
הצעד המשמעותי ביותר
ג'וזף פור ותומס נמסק, שפרסמו ב2018 בכתב העת Nature את המחקר המקיף ביותר עד כה על ההשפעות הסביבתיות של מזון, הגדירו את ביסוס התפריט על יותר מזונות מן הצומח כ"צעד המשמעותי ביותר שאדם יכול לעשות כדי להפחית את ההשפעה השלילית שלו/ה על כדור הארץ".
גם בריא וגם סביבתי
דפוס התזונה הים-תיכונית, המבוסס על מזון טרי, מקומי ועונתי מהצומח, מקדם בריאות וגם מצמצם פגיעה סביבתית. ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים ושמן זית הם דוגמה לבחירה שתורמת גם לגוף וגם לסביבה.
פערים בצריכה תזונתית
כיום 83% מהישראלים לא מגיעים לצריכה המומלצת של סיבים תזונתיים, ו-50% מבני הנוער לא מגיעים למחצית מכמות הקטניות הדרושה. הנתונים ממחישים את הצורך להנגיש כבר מגיל צעיר עקרונות של תזונה בריאה ומיטיבה.
מקום מרכזי בחינוך
תוכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה של משרד החינוך, בשיתוף התוכנית לעידוד אורח חיים בריא, ממליצה על הוראת הקשר בין תזונה וסביבה. במסגרת זו נלמדים עקרונות התזונה הים-תיכונית, יתרונותיה הסביבתיים של הגדלת צריכת מזון מהצומח וההשלכות של תעשיית בעלי החיים. הנושאים משולבים גם כחלק מהחינוך החברתי.
תוכנית "מתחילים את השינוי בצלחת"
התוכנית מנגישה לתלמידים את הקשר בין תזונה, בריאות וסביבה, תוך שיתוף ההורים והדגשת הצעדים המעשיים שכל אחד יכול ליישם כבר מהארוחה הבאה.